Tämä teksti käsittelee siis hakua, jota ollaan harrastettu tammikuusta 09 asti joka sunnuntaiaamu (klo 9.30 !! ) ja keväämmällä siirryttiin keskiviikkoiltoihin. Lyhyesti sanottuna haussa etsitään ihmisiä metsästä. Treenaamme hakua turun seudun riiseneiden kanssa vaihtelevissa metsissä.

 

Edillä on ollut hieman hankaluuksia tajuta, että nenääkin vois käyttää ihmisten bongaamiseen ja tuulikin vois auttaa kun niitä etsii. Aluksihan hakualue (esim 100m x 100m) tallataan, jotta hajujälkiä olisi paljon. Koiralle puetaan SPKL:n (Suomen Palveluskoiraliiton) oranssit liivit (työvaatteet) ja lähetetään keskilinjalta suorassa kulmassa kohti neliön sivua. Vihjesanana käytämme Edin kanssa sanaa äijä. Tärkeää on katsoa, että koiran lähettää suoraan kohti maalimiestä (sitä joka on piilossa) ja katsoo, että koira on saanut hajun ihmisestä. Kun koira löytää maalimiehen, hän palkkaa iloisesti koiran palloilla tai nameilla, jolloin ohjaaja (joka on lähettänyt keskiviivalta koiran) hakee koiran pois maalimiehen luota ja lähdetään etsimään seuraavaa äijää.
Tähän on paljon yksityiskohtia lisää mutta tarkat ja viralliset ohjeet löytyy esim SPKL:n sivuilta. Meillä on Edin kanssa niin alkeissa vielä tämä homma, että yritetään pitää hauskana ja helppona, silti hieman haasteellisena. Kivaa tekemistä se kuitenkin on, ja kolme tuntia metsässä kaikkien koirien perässä juostessa tulee itseltäkin kivasti kulutettua kaloreita :)