Kauan odotettu luonnetestipäivä saapui vihdoin. Ilmottauduin kokeeseen 1.11.2011 joten aikaa oli katsella testivideoita youtubesta ja tutustua ohjeisiin ja sääntöihin.

Testipaikkana siis Huittinen, tuomareina toimivat Jorma Lankinen ja Sirkka Lempinen. Laitan videot näkyviin kun saan piuhan.
Ehdin nähdä kahden koiran suoritukset ennen omaani, joten olo oli aika lailla varma testiin tullessa.

Aloitettiin juttelemalla naistuomarin kanssa koirasta: että Edi on 4v "aikuinen", asutaan kerrostalossa jossa ei reagoi naapureihin, ainoa koira, tykkää nameista ja patukoista, ei ole kuullut ampumista ennen (paitsi raketteja, joista ei välitä). Sitten katsottiin luoksepäästävyyttä, Edi heti meni rapsutettavaksi kun tuomari sanoi Edin nimen ja lähti ensin varovaisesti ja sitten kunnolla leikkiin mukaan, leikkikaluna käytti puukalikkaa. Lähti aika murina käyntiin kun tuomari oikein taisteli patukan kanssa, videosta kuuluu hyvin! Kun saivat leikittyä, sain helposti kalikan pois Ediltä ihan pyytämällä.

Tämän jälkeen oli kelkkakoe. Aluksi Edi ei edes tajunnut että puskista vedetään kelkkaa, tuomari sitten heitti jonkun kävyn sinne päin. Kun Edi huomasi kelkan, tuli sellanen sumutorvihaukku että! Kun kelkka tuli ihan lähelle, Edi väisti ja tuli varovasti nuuhkimaan kelkkaa, ja lopulta tuli syliini (olin kyykyssä, videolta näkyy). Käveltiin pois ja tultiin takas, ei se enää sitä varonut, mutta ei mennyt ihan lähellekään.

Sitten lähdettiin kävelemään tien pätkää suoraan ja miestuomari hyppäsi puskista vitsan kanssa huutaen "pysähdy!", mehän pysähdyttiin. Tuomari lähestyi heiluttaen vitsaa uhkaavasti ja huutaen, Edi jäi minun ja tuomarin väliin, mutta ei sen suuremmin puolustanut, videosta näkyy taas tarkemmin.  Sitten tuomari alkoi käyttäytyä ystävällisesti, otti koiran remmin, minä kävelin tien toiseen päähän ja kutsuin koiran luokse. Edi ei ollut ihan varma saako se tulla, en käyttänyt toko-käskyä, mutta tuli silti!

Seuraavaksi haalari- ja tynnyriosasto. Käveltiin talon sivua pitkin remmi löysänä, talon takakulmalta suhati haalari maasta katonrajaan (narulla avustaja vetää nopeasti ylös) jolloin saman tien käännös takaisin tulosuuntaan. Edi säikähti haalaria kun ihan nenän edestä lähti, mutta käveli ihan normaalisti takaisin ja vielä uudestaan haalarin ohi, kävi kyllä nuuhkasemassa. Kun kävelimme takaisin tuomareita päin, laskettiin koliseva tynnyri peräämme, jota Edi tietysti säikähti ja ryntäsi alta pois, mutta tuli hienosti haistelemaan pysähtynyttä tynnyriä. Eipä jäänyt paljoa painamaan.

Pimeään huoneeseen (vaja jossa ikkunat peitetty, hieman luonnonvaloa ja tuomarien pikkuiset taskulamput) mennessä kutsuin Ediä iloisesti, ja se jäikin innoissaan odottamaan oven toiselle puolelle naistuomarin kanssa. Miestuomari käski minun mennä nurkaan penkille ja pistämään bileet pystyyn kun Edi löytää minut. Huoneessa oli tosiaan melko hämärää, ja siellä oli erilaisia esteitä ja lattialla muovipusseja yms häiriöimässä koiran kulkua. Edi löysi ensimmäisenä molemmat tuomarit ja lopulta minut, ilo oli suurensuuri! Edi ei hätääntynyt yhtään vaan etsi tehokkaasti koko huoneen läpi.

Tämän jälkeen tuli testin osuus jota jännitin eniten. Koira laitetaan lyhyellä hihnalla seinään kiinni, minut laitettiin mökin toiselle puolelle näkymättömiin seisomaan. Ediä kohtaan hyökkäsi puskista naistuomari heilutellen vitsaa, ensin epäröivästi ja sitten uhkaavasti tuli luokse. Edi ei tainnut ottaa hyökkäystä kovin tosissaan, ensin se seisoi, kun nainen tuli lähemmäs, Edi meni istumaan ja ihan liki tullessa Edi nousi seisomaan. Hyökkäys loppui ja naistuomari käyttäytyi iloisesti koiraa kohtaan, minut kutsuttiin takaisin.

Viimeisenä testinä ampuminen. Käveltiin tienpätkää ensin pois päin testipaikasta, sitten takaisin päin, jolloin ensimmäinen laukaus ammuttiin. Edi huomasi sen kyllä ja hidasti vauhtia. Toinen laukaus ammuttiin kun olimme pysähdyksissä, Ediltä sama reaktio.

Kaikkiaan jäi hyvä mieli, ja koira palautui todella hyvin testiosioista, eikä tullut mitään yllätyksiä. Tuomarit sanoivatkin että on kiva ja tasapainoinen koira. Kannattaa kuunnella videosta arvostelu. Hieno koira mulla, olen ylpeä.
p.s. trimmasin Edin iltapäivällä, vähemmän kuraa ja karvaa tulee sisälle, jee!

Pisteet:
Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 pieni
Taistelutahto +3 suuri
Hermorakenne +2 tasapainoinen
Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas
Kovuus +3 kohtuullisen kova
Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma
TULOS 216 pistettä